Twee soorten faalangst met elk hun eigen kenmerken
Eigenlijk bestaan er twee vormen van faalangst; waarbij iedere vorm zijn eigen typische kenmerken heeft.
Eerst is er de actieve faalangst waarbij perfectionisme één van de belangrijkste kenmerken is. Men kan echter moeilijk zelfstandig werken en het concentreren verloopt heel moeizaam.
Bij passieve faalangst ziet men dat mensen bepaalde taken zoveel mogelijk proberen uit te stellen. Uit schrik om te falen, stelt men een taak uit om zo te proberen aan een mislukking te ontsnappen.
De psychische kenmerken van faalangst
Volgende kenmerken zijn psychische factoren die kunnen optreden bij mensen met faalangst:
- Afhankelijk zijn: Men wilt voor heel wat zaken geholpen worden. Doorgaans kunnen deze mensen rekenen op heel wat begrip van hun omgeving omdat ze hulpbehoevend overkomen.
- Stil en teruggetrokken zijn: Deze mensen blijven liefst op de achtergrond, doorgaans uit schrik om voor de rest van de groep een belachelijke fout te maken.
- Agressief zijn: Een andere groep mensen gaat zich brutaal gedragen in plaats van zich terug te trekken. Zij doen dit om een ware aard (angst en twijfel) voor de buitenwereld verborgen te houden.
- Grappig zijn: Andere mensen gaan zich, eveneens om de ware aard te verdoezelen, extreem clownesk gedragen.
- Apathisch zijn: Deze personen geven door een droevige houding duidelijk uiting aan hun laag zelfbeeld.
- Hulpvaardig zijn: Sommige mensen willen alles en iedereen rondom hen helpen. Zij willen dat iedereen gelukkig is, om zo populair over te komen. Vaak cijferen deze mensen zichzelf en hun eigen verlangens opzij om anderen tevreden te stellen.
De fysische kenmerken van faalangst
Faalangst gaat ook altijd gepaard met een aantal lichamelijke kenmerken. Op het moment dat iemand met faalangst in paniek geraakt, merk je volgende lichamelijke symptomen:
- Beginnen zweten
- Trillen
- De hartslag versnelt
- Buikpijn en misselijkheid waarbij men vaker dan normaal naar het toilet moet
- Rode vlekken in het gezicht
- Zenuwachtig zijn
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
Nog een kenmerk van faalangst: men houdt dit liefst voor zichzelf
Faalangst komt veel meer voor dan men denkt, omdat het een typisch kenmerk is voor iemand met faalangst dat hij/zij dit liever niet gaat vertellen. Hierdoor krijgt men de indruk dat er veel minder mensen last hebben van faalangst dan dat het in werkelijkheid is. Onderzoek heeft aangetoond dat in het basisonderwijs gemiddeld één tot twee kinderen per klas last hebben van faalangst. In het middelbaar onderwijs loopt dit aantal op tot meer dan twee kinderen per klas in het begin van het middelbaar onderwijs en tot zelfs 25 % (ongeveer vier kinderen per klas) in de laatste jaren van het middelbaar onderwijs.