Wat moet een man zich voorstellen bij de penopauze ?
Net zoals vrouwen geconfronteerd worden met een verandering in het hormonaal systeem, kunnen ook mannen vervelende symptomen ondervinden tijdens de penopauze.
Alle vervelende symptomen zijn eigenlijk te vatten in één begrip: het gaat trager, langzaam maar zeker. Vanaf de leeftijd van ongeveer vijfenveertig jaar zal de hoeveelheid testosteron verminderen bij de man, wat een aantal vervelende klachten met zich meebrengt. We denken hierbij aan problemen op gebied van de seksuele prestaties, vermoeidheid, gemoedsgesteldheid, concentratie, kracht.
Wat je als man vooral ondervindt tijdens de penopauze is dat alles een pak trager gaat. Zo heb je iets meer tijd nodig om een erectie te krijgen en als de erectie er is, merk je dat deze minder hevig is en minder lang duurt. Je voelt ook dat je spierkracht verminderd is en dat je veel vlugger moe zal voelen. Dit alles kan er voor zorgen dat mannen in de penopauze zich depressief beginnen te voelen, omdat zij aan den lijve ondervinden dat het jeugdige achterwege blijft.
De invloed van je levensstijl op de penopauze
De mate waarin je de penopauze ervaart, hangt voor een groot deel af van de manier waarop je door het leven gaat.
Rokers zullen bijvoorbeeld meer last hebben van de symptomen. Ook mensen die veel alcohol gebruiken, voelen de symptomen beter aan. Verder zijn er nog een aantal boosdoeners zoals weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en stress.
Menopauze en penopauze: blij dat het voorbij is
Vrouwen in de menopauze en mannen in de penopauze: niemand is gelukkig in die situatie. Het grootste verschil is dat deze periode bij de mannen geleidelijker verloopt dan bij de vrouwen. Hierdoor kan het gebeuren dat deze periode bij mannen minder opvalt.
Typerend is dat het aantal echtscheidingen het grootst is in de leeftijdsgroep van mannen en vrouwen die in de jaren van overgang zitten. Zowel voor de vrouw als voor de man is het dan een moeilijke periode. Je moet er allebei mee leren omgaan dat zowel bij jezelf als bij je partner de jeugd voorbij is en dat het leven een ander tempo moet aannemen. Op die manier is er niet alleen een fysische verandering in je lichaam, maar ook een psychische. Met deze verandering moet je in de eerste plaats zelf leren omgaan, maar ook je partner moet met deze verandering leren leven.
Hoe dan ook, de penopauze is net zoals de menopauze een periode die niet blijft duren. Ook al is de periode op zich een lastige zaak, toch moet je berusten in het feit dat er ooit een einde komt aan de klachtenlitanie. Dit kan misschien wel een schrale troost zijn, maar anderzijds merkt men wel dat koppels die samen de menopauze en penopauze hebben doorstaan er sterker uitkomen.