Botox als middel tegen migraine en nog veel meer…
In de strijd tegen migraine heeft men ontdekt dat botox heel werkzaam kunnen zijn. Botox is stilletjes aan zowat het wondermiddel bij uitstek aan het worden. Men vindt het terug in anti-rimpelcrème, het kan gebruikt worden tegen heel wat ouderdomskwaaltjes, en zelfs mensen die hinder hebben van hevig transpireren zijn met botox geholpen. Nu mag ook migraine aan het palmares worden toegevoegd.
Botox, een schoonheidsmiddel tegen migraine, hoe kan dat?
Van zowat alle geneesmiddelen die tegen migraine worden gebruikt heeft men de werking bij toeval ontdekt. Bètablokkers en antidepressiva werden op zich niet ontworpen tegen migraine; maar toch zijn mensen met migraine aanvallen vaak geholpen met deze middelen. Het is met botox niet anders. Mensen die vaak last hadden van migraine én die botox lieten inspuiten tegen hun rimpels ondervonden dat de klachten van migraine merkbaar verminderden. Al gauw ging men dit fenomeen gaan bestuderen, en men stelde inderdaad vast dat mensen men chronische migraine tot acht dagen per maand minder last hadden van hun pijn. Wereldwijd is men het er nu over eens dat botox wel degelijk zinvol is in de strijd tegen migraine.
De werking van botox tegen migraine
Botox als middel tegen migraine is effectief omdat het op de prikkels inwerkt die de zenuwen naar onze spieren sturen. Het verlamt als het ware de zenuwen in de hersenen. Hierdoor zal men minder last krijgen van migraine. Een behandeling met botox blijft zo’n zes maanden werken. Hierna gaan de zenuwen opnieuw beginnen groeien.
Op zich is botox een soort gif, maar het kan dus heel wat storingen onderdrukken. Men moet er ook van uitgaan dat de giftigheid in de lage dosissen zoals deze in de medische wereld worden gebruikt te verwaarlozen is.
Is botox als middel tegen migraine wel veilig?
Botox bestaat al sinds 1979, maar werd toen nog niet gebruikt in de behandeling van migraine. Het is een medicijn dat uitgebreid werd getest. Wereldwijd wordt het voor heel wat medische zaken gebruikt. Niet alleen in schoonheidsbehandelingen gebruikt men botox maar ook bijvoorbeeld in de oogheelkunde, in de orthopedie, bij aandoeningen van de slokdarm. De bijwerkingen van botox zijn eerder zeldzaam. Als er al bijwerkingen zijn, dan uiten die zich in de vorm van huiduitslag, jeuk en een grieperig gevoel. Kleine blauwe plekjes kunnen voorkomen bij mensen die bloedverdunners of aspirine gebruiken.