Wanneer heb je faalangst ?
Een belangrijke factor bij faalangst is het onterechte van de angst. Bij faalangst ga je schrik van iets krijgen, zonder dat het echt nodig is. Angst op zich is niet fout en zelfs levensnoodzakelijk. Als je een loslopende tijger tegenkomt, dan is het maar goed dat je angst hebt en probeert aan de situatie te ontsnappen. Er is in dat geval ook totaal geen sprake van faalangst. Faalangst ontstaat als je angst hebt voor een situatie waar je eigenlijk helemaal geen angst voor moet hebben. Heel vaak wordt faalangst aan schoolse prestaties gelinkt. Het is dan ook op schoolse momenten dat faalangst het meest wordt waargenomen. Alhoewel een examen grondig werd voorbereid, heeft iemand met faalangst toch schrik voor het examen met als gevolg dat de resultaten van dat examen niet zo schitterend zijn. Naast schoolse situaties kan faalangst ook voorkomen in andere leefsituaties. Schrik hebben bijvoorbeeld om het rijexamen af te leggen, ook al bestuurt men reeds vlot een auto. Door de onterechte schrik zal het vaak voorkomen dat het examen inderdaad niet goed is.
Aan welke symptomen herkent men faalangst ?
Net zoals bij gewone, terechte angst ontstaan bij faalangst een aantal fysische symptomen. Men begint te transpireren, krijgt hartkloppingen en men gaat sneller ademhalen. Ook komt er vaak buikpijn voor die zelfs zo erg kan zijn dat er braakneigingen uit voortvloeien.
Belangrijk is dat men na een angstaanval nagaat of die angst wel terecht was. Soms zal men ondervinden dat het helemaal niet nodig was om schrik te hebben voor de situatie; waardoor men kan stellen dat men inderdaad faalangst heeft.
Faalangst kan ook zijn goede kant hebben
Faalangst zal men doorgaans ervaren als iets negatiefs. Meestal is het ook wel zo dat faalangst een negatieve invloed heeft. Ook al heeft men een examen goed voorbereid; door de schrik behaalt men toch geen behoorlijke resultaten omwille van het feit dat de faalangst je gaat verlammen als het ware en je niet helder meer kan nadenken.
Toch kan faalangst ook positief zijn. Sommige mensen hebben een deadline nodig om iets te presteren. Als zij dan in een situatie komen waarbij ze ondervinden “nu moet ik ernstig gaan doorwerken of ik kom er niet”; dan worden zij door de angst om er niet te komen positief beïnvloed en gaan zij meer doorwerken.
Drie vormen van faalangst
Cognitieve faalangst: Dit treedt op als men in een schoolse situatie niet de verwachte resultaten behaalt in vergelijking met de inzet die men leverde. Het meest typische voorval hierbij is de student die een examen grondig heeft ingestudeerd en op het examen zelf er niets van bakt tot zelfs een black out heeft.
Sociale faalangst: Dit is de schrik om iets te vertellen voor één of meerdere personen. Eigenlijk is dit een extreme vorm van verlegenheid.
Motorische faalangst: Dit is de angst die optreedt als men één of andere lichamelijke handeling moet uitvoeren en waarvan men schrik heeft dat de “toeschouwers” niet tevreden zullen zijn over wat men gaat uitvoeren.
Faalangst aanpakken met Bachbloesems
Gezien Bachbloesems helpen om negatieve emoties aan te pakken, kunnen Bachbloesems dus ook helpen om faalangst te bestrijden. Er is een mix van Bachbloesems ontwikkeld die specifiek op de symptomen van faalangst werkt, deze mix vind je terug onder de “Bachbloesem mix 44”.