Wat is het concentratieprobleem ADHD?
De laatste jaren leren meer en meer mensen het concentratieprobleem ADHD kennen. In principe staat ADHD voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, wat zoveel betekent als een aandachtstekort met hyperactiviteit.
Soms wordt ADHD ook wel omschreven als “alle dagen heel druk”. Iemand met ADHD is inderdaad steeds heel druk in de weer en kan zich hierdoor moeilijk concentreren. Vooral voor schoolgaande jongeren kan dit behoorlijk lastig zijn.
Bij ADHD onderscheidt men de problemen op vier vlakken:
- Problemen met de concentratie. Men is vergeetachtig, men heeft moeite met details, men verliest allerlei spullen en is van het minste afgeleid. Dit gaat gepaard met “hyperfocussen” wat inhoudt dat iemand met ADHD wel sterk geconcentreerd met één bepaald onderwerp kan bezig zijn.
- Impulsief zijn. Men zegt en doet dingen waar men naderhand spijt over heeft. Op latere leeftijd uit die impulsiviteit zich in het aangaan van relaties die men onmiddellijk weer afbreekt, geld verkwisten of snel verslaafd geraken.
- Overbeweeglijk zijn. Iemand met ADHD kan niet stil zitten. Deze mensen moeten steeds in beweging zijn. En als het niet lukt om rond te stappen dan wilt men met de handen friemelen en komt men maar niet tot rust.
- Problemen met het inschatten van de tijd. Ofwel komt iemand met ADHD op iedere afspraak hopeloos te laat ofwel staat men veel te vroeg op de afspraak. De klok functioneert duidelijk niet zoals het zou moeten.
Hoe stel je de concentratieproblemen bij ADHD vast?
Het is geen eenvoudige zaak om concentratieproblemen als onderdeel van ADHD wetenschappelijk vast te stellen. Als ouder ben je helaas niet in staat om dit probleem vast te stellen. Heb je schrik dat je kind geplaagd zit met ADHD, dan neem je best contact op met een bevoegde arts. Die kan vaststellen of het werkelijk om ADHD gaat, want er zijn nogal wat concentratieproblemen die ADHD zouden kunnen doen vermoeden. Verder is het voor een arts geen sinecure om de diagnose ADHD te stellen. Men kan dit niet met een eenvoudig hersenonderzoek nagaan. Er moet bij de eventuele patiënt heel wat bevraagd en geobserveerd worden alvorens men met zekerheid ADHD kan vaststellen.
Wat te doen tegen het concentratieprobleem ADHD?
Eens het concentratieprobleem ADHD is vastgesteld, rijst de vraag wat men er tegen kan doen. Er bestaat medicatie om jongeren met ADHD te helpen waardoor zij beter gaan presteren op school. Deze medicatie is echter niet zonder gevaren en bijwerkingen.
Er bestaan ook alternatieve behandelingen die een leven met ADHD draagzamer maken.
Zo zijn er bachbloesems die heel goed helpen voor kinderen die kampen met concentratieproblemen, hyperactiviteit, impusliviteit, …
Bachbloesem mix 55 werkt onder andere op bovengenoemde zaken.
Zijn er echter geen problemen met hyperactiviteit of impulsiviteit, dan is ook Bachbloesem mix 42 geschikt. Deze mix werkt vooral op concentratieproblemen. Het helpt om minder snel afgeleid te zijn, zich beter te kunnen concentreren en efficiënter te werken of te studeren.