Bindingsangst: wat is het?
Bindingsangst is iets wat je moet kaderen in de relationele sfeer. Er wordt ook wel gesproken over hechtingsvrees, wat op zich eigenlijk een betere term is. Bindingsangst is namelijk de schrik die iemand heeft om zich te gaan binden aan een partner. Hierdoor vertoont men allerlei tekenen die het zo goed als onmogelijk maken dat een relatie kan standhouden. Bindingsangst komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en is iets wat kan verholpen worden. Verkeerdelijk wordt gedacht dat bindingsangst een mannelijke aangelegenheid is, en zoiets is als een karaktertrek. Maar dat is dus helemaal niet correct.
Bindingsangst: wat is de oorzaak?
Wat de oorzaak is van bindingsangst, moet men vaak in het verleden gaan zoeken. Heel vaak wordt bindingsangst veroorzaakt door iets wat in de kinderjaren fout is gelopen. Kinderen die van hun ouders te weinig aandacht krijgen, maken veel kans om op latere leeftijd bindingsangst te krijgen. Ook als één van de beide ouders op jonge leeftijd uit het leven van het kind verdwenen is (overlijden, v-echtscheiding waardoor het kind één van de ouders niet meer ziet), is de kans op bindingsangst op latere leeftijd groot. Ten slotte merkt men ook dat kinderen die gepest werden, ook regelmatig met bindingsangst geconfronteerd worden. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De ontgoocheling die men in het verleden op kinderleeftijd heeft ervaren, zorgt voor verdriet. Dit verdriet wilt men niet meer meemaken, en op die manier is de bindingsangst een soort buffer die getrokken wordt om zich tegen verdriet te beschermen.
Niet altijd moet de oorzaak in de kinderleeftijd gezocht worden. Mensen die een lange en hechte relatie hebben gehad die op een abrupte wijze is afgebroken, maken ook kans om problemen te hebben met hechting. Ook hier is afscherming van verdriet de eigenlijke reden.
Bindingsangst: wat is er aan te doen?
Bindingsangst is dus iets wat wel kan verholpen worden. Alleen moet men er zich van bewust zijn dat de weg lang kan zijn. Eerst en vooral moet men beseffen dat men bindingsangst heeft. Eens die stap is overwonnen, dan kan men in eerste instantie met elkaar praten. Dit praten moet men ook heel overwogen aanpakken. Praten met iemand met bindingsangst mag niet inhouden dat men toekomstgericht gaat kijken. Want als er iets is wat iemand met bindingsangst afschrikt, dan zijn het wel toekomstplannen. Men doet er best aan om tijdens het praten het vooral te hebben over hoe men zich voelt, wat kan en wat niet in de relatie en hoe men het probleem kan proberen oplossen. Heel vaak zal professionele hulp moeten ingeschakeld worden om tot een harmonieuze relatie te komen.
Een heel goede ondersteuning bij het behandelen van bindingsangst zijn Bachbloesems. Dit zijn natuurlijke, vloeibare producten die negatieve emoties bij mensen ombuigen naar de positieve tegenpool. Bachbloesems zijn compleet veilig om te gebruiken en hebben niets van nevenwerkingen. Voor bindingsangst is er een specifieke mix samengesteld, Bachbloesem mix 45.