Wat zijn de typische klachten bij menopauze?
Alhoewel iedere vrouw er met lede ogen naar toe kijkt, toch komen zij vroeg of laat in de menopauze met de bijhorende klachten. Er zijn vrouwen bij wie de menopauze zonder al te veel storingen voorbijgaat, maar het merendeel van de vrouwen beschikt toch een behoorlijke hoeveelheid ongemakken.
De menopauze is een natuurlijke aangelegenheid. De activiteit van de eierstokken vermindert waardoor je minder vrouwelijke hormonen gaat aanmaken. Je moet er vooral op bedacht zijn dat deze periode ook wel eens de aankondiging is van hartziekten en osteoporose. Om die reden is het niet slecht om een huisarts op te zoeken en zoveel mogelijk de kwalen preventief te behandelen.
De eigenlijke typische klachten van de menopauze kunnen we in vijf groepen onderverdelen:
- Warmteopwellingen. Men heeft zweetaanvallen op oncontroleerbare momenten, maar vooral ’s nachts kunnen deze voorkomen. Vaak gaan deze klachten gepaard met hartkloppingen en duizeligheid.
- Stemmingswisselingen. Deze periode zal het meer dan eens gebeuren dat je je moe en futloos voelt. Je bent ontzettend prikkelbaar voor je omgeving en kan ’s nachts moeilijk slapen.
- Wijzigingen op huid, blaas en vagina. De elasticiteit van de huid vermindert sterk waardoor deze droger en rimpeliger wordt. Ook het slijmvlies van de vagina wordt droger wat het vrijen bemoeilijkt. Door veranderingen aan de bekkenbodemspieren kan het gebeuren dat men soms onvrijwillig urine gaat verliezen.
- Osteoporose. Osteoporose of botontkalking is een gevolg van de verminderde productie van oestrogeen. Hierdoor wordt het bot brozer en vergroot de kans op breuken aanzienlijk. Het is heel belangrijk om osteoporose degelijk te behandelen omdat anders heel veel klachten van rugpijnen zullen ontstaan.
- Hart- en vaatziekten. Ook omwille van de verminderde productie van oestrogeen vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Door het eenvoudig toedienen van oestrogeen kan men veel van de klachten voorkomen.
Klachten bij menopauze: hoe ga je er mee om ?
De klachten die vrouwen ervaren tijdens de menopauze zijn niet voor alle vrouwen gelijk. Sommige vrouwen ervaren nauwelijks de klachten terwijl andere vrouwen er als het ware onder gebukt lopen.
Toch is het niet nodig om die klachten te ondergaan. Er bestaan genoeg middelen die de klachten aanpakken. Uiteraard bespreek je die mogelijkheden best met je huisarts.
Ook kan je kiezen voor een alternatieve weg, namelijk het werken met Bachbloesems. Deze zijn totaal ongevaarlijk en zonder bijwerkingen. En alhoewel Bachbloesems onschadelijk zijn, is het toch aangewezen om samen te werken met een Bachbloesemconsulent die je op de juiste weg zal helpen.