Narcisme en bindingsangst: een woordje uitleg
Mensen met bindingsangst en mensen met narcisme vertonen een aantal gelijklopende kenmerken. Typerend is dat men vooral bij mannen deze zaken merkt, ook al kan het net zo goed bij vrouwen voorkomen.
Mensen met bindingsangst hebben schrik om zich aan iemand te hechten. Doorgaans hebben zij in het verleden nare ervaringen meegemaakt op relationeel vlak. Uit schrik om opnieuw onaangename zaken mee te maken, gaan zij zich afschermen en vermijden zij om zich aan iemand te hechten. In die zin kan men bindingsangst zien als een vorm van bescherming, een soort muur die men optrekt.
Iemand met narcisme denkt alleen maar aan zichzelf. Dergelijke personen komen weliswaar heel charmant over, maar al gauw merkt men dat dit in werkelijkheid niet zo is. Mensen met narcisme zijn meestal zodanig geslepen dat men als partner niet merkt dat die persoon je zodanig bewerkt dat je geleidelijk aan in zijn/haar val loopt. Eigenlijk probeert iemand met narcisme er voor te zorgen dat de partner afhankelijk is van hem/haar.
Narcisme en bindingsangst: verschillen en gelijkenissen
Er zijn tussen narcisme en bindingsangst een aantal verschillen maar ook een aantal gelijkenissen. Bij zowel bindingsangst als bij narcisme denkt men alleen maar aan zichzelf. Iemand met bindingsangst is doorgaans totaal niet geïnteresseerd in hoe jij je voelt. Maar als die persoon zelf hulp nodig heeft, dan verwacht men niets anders dan dat je klaar staat. Dergelijke houding merkt men ook bij iemand met narcisme.
Beide zaken verschillen dan weer van elkaar in die zin dat iemand met narcisme probeert zijn/haar partner afhankelijk te maken. En dat is nu net wat iemand met bindingsangst probeert te vermijden. Die heeft niets liever dan dat de partner op zichzelf is en helemaal geen tekenen van afhankelijkheid vertoont.
Narcisme en bindingsangst in een relatie
Of men nu een partner heeft met narcisme of met bindingsangst, het is voor een relatie een zware domper. Zowel narcisme als bindingsangst zorgen er voor dat men als partner ongelukkig is in de relatie. Dat dit dan vaak tot het einde van een relatie leidt, is uiterst logisch.
Om de negatieve emoties van iemand met bindingsangst om te buigen naar de positieve tegenpool, kan men beroep doen op Bachbloesems. Bachbloesem mix 45 is specifiek samengesteld om mensen met bindingsangst te helpen om zich gemakkelijker te kunnen binden. Ook vermindert de schrik om de vrijheid te verliezen. Net zoals alle Bachbloesems is deze mix compleet veilig om te gebruiken en zijn er geen bijwerkingen.