Voeding die je beter niet gebruikt bij migraine
Als je regelmatig last hebt van aanvallen van migraine, dan zijn er een aantal voedingsmiddelen die je maar beter niet gebruikt. Een aantal voedingsmiddelen kunnen namelijk nogal gemakkelijk een aanval van migraine uitlokken. We noemen dergelijke producten ook wel triggers.
- Meest bekend zijn de voedingsmiddelen die vasoactieve amines bevatten. In mensentaal uitgedrukt, gaat het hier over sommige kazen (voornamelijk Franse harde kazen), wijn (alle wijn, maar in hoofdzaak rode wijn), chocolade, noten, citrusvruchten, uien en boontjes.
- Nitrieten zijn eveneens uitlokkers. We vinden deze weer in bereide vleeswaren en in conserven van vis. Ook in hesp, worsten en hotdogs komen nitrieten voor.
- In Chinese gerechten gebruikt men vaak smaakversterkers. Daarnaast vinden we deze smaakversterker ook terug in diepvriesproducten. Als deze smaakversterker aanwezig is in een product, dan staat er op de verpakking E621.
- Naast rode wijn, zijn eigenlijk alle alcoholische producten triggers omdat alcohol een vaatverwijdend effect heeft.
- Ten slotte zijn er een aantal zaken die af en toe bij mensen een aanval van migraine teweeg kunnen brengen. Het gaat over eierbereidingen, gepaneerde producten en yoghurt.
Hoe ontdek je welke voedingsproducten migraine uitlokken ?
Niet alle patiënten krijgen migraine van alle bovenvermelde voedingsmiddelen. Sommige patiënten zijn bijvoorbeeld wél gevoelig voor het drinken van rode wijn, terwijl dat bij andere patiënten helemaal geen effect heeft.
Om te weten voor welke voedingsmiddelen men voorzichtig moet zijn, werkt men met een uitlokkingstest. Dit houdt in dat men een tweetal maanden geen geneesmiddelen tegen de migraine mag nemen. Doet er zich een aanval van migraine voor, dan noteert de patiënt op een lijstje of in een migrainedagboek wat hij of zij de voorbije 24 uren heeft gegeten. Als een bepaald voedingsmiddel uit de lijst van hierboven meermaals voorkomt, dan kan men er van uitgaan dat dit voedingsmiddel een uitlokker is. Uiteindelijk zal men dan vragen aan de patiënt om het bewuste middel nog één maal te eten om dan vast te stellen of er weer een aanval volgt. In dat geval kan men met quasi zekerheid zeggen dat dit product een trigger is.
Men moet er echter wel van bewust zijn dat het vermijden van de mogelijke triggers geen zekerheid biedt dat er geen aanvallen van migraine meer zullen zijn. Er zijn ook nog andere oorzaken (erfelijkheid, hormonen,…) die meewerken om een aanval van migraine te krijgen. Door op de voeding te letten en door te weten welke middelen migraine uitlokken, zal men wel het aantal aanvallen kunnen terugdringen.