Verlatingsangst en jaloezie zijn nauw aan elkaar verwant
Jaloezie en verlatingsangst zijn heel nauw met elkaar verwant. Allebei zijn ze nodig in een relatie, maar als ze in een ongezonde proportie aanwezig zijn, kunnen ze voor heel wat ellende zorgen. Zowel jaloezie als verlatingsangst zijn eigenlijk normaal. Als je iemand graag ziet, dan is het logisch dat je jezelf een beetje jaloers voelt als die persoon succes heeft bij andere mensen bijvoorbeeld. Zolang die jaloezie geen ziekelijke jaloezie wordt, is daar niets mis mee en zelfs best charmant. Zo is het ook met verlatingsangst. Het is logisch dat je het niet leuk zou vinden mocht je partner je verlaten. Maar als deze angst je leven gaat beheersen, dan ontstaat er een probleemsituatie.
Wat zijn de oorzaken van jaloezie en verlatingsangst?
Zowel jaloezie als verlatingsangst kunnen door meerdere redenen veroorzaakt worden. Iemand met een laag zelfbeeld zal vlugger neiging hebben tot jaloezie. Als je geen hoge dunk hebt van jezelf, dan is het normaal dat je jezelf niet zo lekker voelt als je merkt dat je partner wel succesvol is. Dit heeft vaak tot gevolg dat de partner uitgroeit tot iemand die men verafgoodt. Eens men dergelijk beeld heeft van de partner, is de kans zeer groot dat er verlatingsangst uit voort groeit.
Jaloezie kan ook gezien worden als een vorm van liefde. Niet dat het om het juiste gevoel van liefde gaat, maar het gaat dan om een vorm van iemand willen bezitten. In dergelijke relatie wilt men niet het beste voor de geliefde, maar het beste voor zichzelf. Ook hieruit kan verlatingsangst ontstaan en wil je overdreven je partner controleren zodat je er zeker van bent dat die jouw bezit blijft.
Verlatingsangst kan eigenlijk omschreven worden als jaloezie, die ontstaat uit angst. Of men kan het ook beschouwen als jaloezie omdat het onvoldoende mogelijk is om de ander los te laten.
Hoe omgaan met verlatingsangst en jaloezie?
Aangezien overdreven verlatingsangst of jaloezie schadelijk zijn voor een relatie, is het sterk aan te raden om dit probleem aan te pakken. Het is heel belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken. Of het nu de persoon die jaloers is zelf of de persoon die de jaloersheid bij de ander ervaart, het maakt niet uit wie het gesprek aanvangt. Van zodra iemand zich niet lekker voelt bij de houding van de ander (in dit geval door de jaloezie of de verlatingsangst), dan moet men dit bespreken en bekijken hoe men het kan aanpakken.
Bachbloesems kunnen een oplossing zijn voor beide problemen. Ze gaan een negatief gevoel ombuigen naar een positieve tegenpool en bieden ondersteuning waar nodig.